De Vieilles Tiges van de Belgische luchtvaart vzw

Artikels & publicaties

Filter:
609 Sqn Belgian Pilots
Wilfried De Brouwer

 609 Sqn Belgian pilots who served within this sqn during WW II
Afscheid aan Guy Famenne
Jean-Pierre Gilson

Afscheidwoord voor Guy Famenne op 02 oktober 2020 door Jean-Pierre Gilson

Vertaald door Alex Peelaers

Afscheidswoord voor Camille Goossens
Wilfried De Brouwer

 Afscheidswoord van Wilfried De Brouwer bij de uitvaart van Generaal-Majoor Vlieger b.d. Camille Goossens op 07 december 2018.
American Wings over Belgium

Silver Wings Stories
Brussels air museum - 20 years young!

Het driemaandelijks tijdschrift ''Brussels air museum magazine" Nr 67 van 1990...
Crash à Kissidougou
Gilbert Mauroo

Du DC-3 affrété par la mission médicale belge pour le 6ème Rallye Paris-Alger-Dakar, le 16 janvier 1984. Récit de notre regretté membre Gilbert Mauroo, co-pilote, paru dans Aéro Magazine.
De Belgen in de South African Air Force 1940 - 1944

ln 1939, tijdens de ‘Schemeroorlog’, was Belgisch Kongo nog met zijn navelstreng verbonden met het moederland. De ‘Villeboats’ observeerden een strikte neutraliteit en bleven de verbinding verzekeren. tussen de haven van Antwerpen en die van Matadi en Lobito in Angola. De luchtlijn tussen Brussel, Leopoldstad en Elisabethstad bleef met verrassende regelmaat verzekerd.
De Brabançonne

Het symbool bij uitstek van onze eendracht is de nationale hymne : de Brabançonne. Het is een martiaal vrijheidslied, gecomponeerd naar aanleiding van de onafhankelijkheidsstrijd die in 1830 een eind stelde aan de Hollandse overheersing.
de Caters, Eerste vlucht in België 110 jaar geleden
Jean-Pierre Decock

Op initiatief van hun Voorzitter, Generaal Vlieger b.d. Gerard Van Caelenberge heeft een delegatie van de Vieilles Tiges van de Belgische Luchtvaart zich op 25 oktober 2018, samen met nakomelingen van Pierre de Caters, naar Brasschaat begeven om de allereerste vlucht in België te herdenken. Deze werd uitgevoerd op 25 oktober 1908 door baron de Caters op zijn terrein te ’s Gravenwezel, dat hij tot vliegveld had omgevormd.

De redding van de regimentsvaandels van het Belgische Leger in 1940

Uittreksel van: De Oorlogsvrijwilliger 1° trimester 1999 Door A. Pattyn
Eerbetoon Kol Vl SBH Xavier Janssens
Léon Stenuit

Eerbetoon aan Kol Vl SBH Xavier Janssens, uitgeschreven door Leon Steuit en vertaald door Michel Top

10 september 2020 

Het mysterie van de QC-041
Liévin d'Ydewalle
Het slepen van een helikopter in vlucht door een vliegtuig

De vraag in de titel is minder idioot dan men zou denken! Experimenteel slepen van helikopters heeft wel degelijk plaats gehad in de jaren 40.
Raadgevingen aan onze leden in moeilijkheden
Paul Maenhaut & Léon Stenuit

 Het is eigenlijk niet de taak van de Vieilles Tiges van de Belgische luchtvaart om sociale steun te verlenen. Nochtans is een van de doelstellingen « vrienden en hun familie steunen in hun verdriet en op moeilijke momenten ». Het doel van deze bijdrage is onze leden helpen bij het vinden van de noodzakelijke contacten wanneer zij zich in precaire situaties bevinden en hun enkele aanbevelingen geven.
Toespraak gehouden door KTZ (Res) Jacques DE DECKER
Jacques De Decker

Ter gelegenheid van de herdenkingsplechtigheid op 21 september 2008 aan het gedenkteken van de Vrienden van de Poolse Luchtmacht 1939-1940 aan de Poolse Winglaan te Gent / St.-Denijs-Westrem