De Vieilles Tiges van de Belgische luchtvaart vzw

Flight Luitenant Pierre-Léopold Soesman

Pierre Léopold SOESMAN is geboren te BRUSSEL op 20 april 1922. Hij beëindigt zijn studies aan het Atheneum van IXELLES en maakt zich klaar om te beginnen aan de Universiteit van BRUSSEL wanneer de Duitse invasie begint. Hij vlucht met zijn ouders, ontscheept naar NEW-YORK en begint aan PRINCETON in de herfst van 1940.

 Hij verlaat PRINCETON eind van het volgend jaar en gezien hij de toelating heeft van de Consul Generaal van België te NEW-YORK, neemt hij dienst op 19 jarige leeftijd bij de “Royal Canadian Air Force”.

Hij volgt zijn opleiding van piloot ini St HUBERT (Provincie van QUEBEC-CANADA) en wordt tot Pilot Officer benoemd op 18 december 1942.

In januari 1943 komt hij aan in Groot-Brittannië en wordt, op zijn vraag, geaffecteerd in een smaldeel waar andere Belgische piloten dienst doen. Hij voert verschillende en gevaarlijke offensieve zendingen uit boven vijandelijk grondgebied.

Enkele weken voor de ontscheping op 11 mei 1944, op het einde van een aanvalsopdracht op de radars van Le HAVRE, wordt zijn vliegtuig geraakt. Hij stort neer in zee, wordt als vermist opgegeven en is vermoedelijk omgekomen op 22 jarige leeftijd.

Pierre Léopold SOESMAN is houder van het Oorlogkruis 1940 met Palm.

Pierre Leopold Soesman is peter van de promotie leerlingen-piloten 94A.